Dierendag bij Blowups

4 oktober 2017 – Dieren zijn geliefde thema’s voor beeldende kunst en speelobjecten. Er worden veel dieren gemaakt bij Blowups. Honderd procent natuurgetrouwe exemplaren, sterk uitvergrootte exemplaren of bijzonder creatieve exemplaren.

Marc Deckers, algemeen directeur van Blowups: “We zouden hier een complete dierentuin hebben met alle dieren die we in de afgelopen 25 jaar hebben gemaakt. Ze zijn allemaal nog ‘in leven’ en verspreid over de hele wereld.”

De dieren van Blowups kom je tegen op allerlei plekken. Als beeldende kunst in musea of bijzondere parken. Als eyecathers op pleinen, bij bedrijven, evenementen en beurzen. En als speelobjecten in attractieparken, speeltuinen, op scholen en in zwembaden.

Artis giraffe glijbaan

De duurzaamheid van onze dieren

Van de meeste dieren die Blowups maakt wordt verwacht dat ze zeer oud worden. “En dan ben je bij Blowups helemaal aan het juiste adres. Duurzame topkwaliteit is bij ons de standaard. Dat zit in onze genen, maar ook in ons vakmanschap, onze machines, onze manier van werken en de kwaliteit van de materialen”, aldus Marc.

Als geen ander weet Blowups wat er in de dagelijkse praktijk kan gebeuren met haar dieren. Afhankelijk van de functie die het dier krijgt, wordt de constructie gemaakt. Die functie heeft ook invloed op het aantal lagen glasvezelversterkt polyester dat Blowups aanbrengt. De eisen zijn vaak hoog. Dieren moeten niet alleen tegen extreme weersomstandigheden bestand zijn, ook moeten ze zonder problemen door kinderen beklommen kunnen worden en, afhankelijk van de plek waar ze komen te staan, moeten ze ook hufterproof zijn. Bovendien worden tegenwoordig steeds hogere eisen aan de brandveiligheid gesteld. Zeker als de dieren op bijzondere plekken in bijvoorbeeld winkelcentra en op vliegvelden komen te staan.

Wip kippen, speeltoestellen Blowups

Het maken van dieren

De basis waarmee de Blowups vakmensen aan de slag gaan is heel verschillend. De ene opdrachtgever komt met een foto van internet, de ander heeft een creatief miniatuur dierenbeeld gemaakt en vraagt dit mega groot na te maken. Weer een ander komt met een speelgoed dier of een beeldje van een dier uit de winkel. De stap die hierna door Blowups gevolgd wordt, hangt af van die basis. Wordt het een 3D scan van het object waarmee de CNC-freesmachine wordt aangestuurd? Of gaat het Blowups team het dier met de hand uit PUR-schuim shapen?

3D scannen

CNC frezen, CNC freesmachine, 3D frezen Pur schuim

 

Zodra de basis van het dier klaar is begint een vakkundig en tijdrovend proces van shapen, plamuren, schuren, coaten en decoreren.

dieren beelden laten maken

3D object vogelhoofd

Pets Airport Schiphol kunstenaar Florentijn Hofman. De basis voor de pets zijn vervaardigd door Blowups in Heijen.

De resultaten zijn verbluffend mooi en oersterk.

dierenbeelden groot

Ook een idee voor een (creatief) dier? Kom eens sparren met ons vakteam. U bent van harte welkom in onze werkplaats in Heijen.

MEER VOORBEELDEN: KLIK HIER