Autoreclame, reclame bovenop een autodak. Wat mag wel en wat mag niet? De wettelijke regels en veiligheidseisen leest u hier.

Reclame bovenop een auto? Wat mag?

Bij Blowups zijn we er na 25 jaar wel aan gewend. De meest gekke ideeen voor reclame bovenop auto’s. Ze kunnen van allerlei materialen worden gemaakt door Blowups, maar het moet natuurlijk aan de wettelijke eisen voldoen én veilig zijn.

Materiaal
Wettelijke eisen ten aanzien van het gebruikte materiaal zijn er niet. Blowups maakt reclameobjecten van allerlei soorten materialen, van hout, metaal, acrylaat, piepschuim, PUR schuim, polyester, etc. Uiteraard moet het reclameobject tegen wind, regen en zon beschermd zijn en alle onderdelen dienen stevig vast te zitten.

Algemene regels
Voor reclameobjecten bovenop een personenauto gelden een aantal algemene wettelijke regels en regels ten aanzien van de afmetingen. Zo mag het reclameobject de rijeigenschappen van de auto niet in gevaar brengen, geen scherpe delen bevatten en er mogen geen delen bewegen tijdens het rijden. Ook mag het reclameobject tijdens het rijden niet verlicht zijn. Daarnaast mag een reclameobject niet aanstootgevend zijn.

Wettelijke regels afmetingen
De maximale hoogte van een personenauto inclusief het reclameobject is 4 meter.
De maximale breedte op verharde wegen is 2,55 en op onverharde wegen 2,20.
Voor de lengte van een personenauto geldt dat deze maximaal 12 meter is en voor een personenauto met aanhanger maximaal 18 meter.
Zodra een reclameobject achter de auto uitsteekt, gelden de wettelijke regels voor uitstekende lading. Een personenauto, mag in de lengte niet meer uitsteken dan 1 meter voor of achter de auto. In de breedte mag het reclameobject uitsteken mits de totale breedte inclusief het voertuig maximaal 3 meter is. In een aantal gevallen moet het reclameobject gemarkeerd worden, ’s nachts zelfs met wit licht voor en rood licht achter. Voor de breedte geldt dit al vanaf 10 cm!

Veiligheid
Hoe gek het idee ook, Blowups gaat de uitdaging graag aan, maar voelt zich ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Al bij het ontwerpen houden we rekening met die veiligheid. Daarbij kijken we niet alleen naar de wettelijke regels. We gaan er bij de productie vanuit dat ook de meest onervaren chauffeur veilig de weg op kan met de reclameauto. Om die reden alleen al proberen we het reclameobject qua breedte gelijk aan de auto te houden. Het moeten markeren van een reclameobject is natuurlijk geen optie daarom proberen we ook de lengte van het reclameobject bovenop de auto niet veel langer dan de auto zelf te maken.

Alvorens we het reclameobject afleveren gaan de vakmensen van Blowups eerst testrijden en geven we u de nodige adviezen mee, zoals de maximale snelheid.

Wat mag wel?
Ondanks alle wettelijke regels en de veiligheidseisen die Blowups zichzelf oplegt, kan er toch nog heel erg veel. Met behulp van allerlei soorten materialen maken we eenvoudige, maar ook ingewikkelde reclameobjecten. Stuk voor stuk enorme eyecathers in het verkeer!


Ook een gek of ingewikkeld idee voor reclame bovenop een auto? Daag ons maar eens uit!

KLIK HIER VOOR MEER VOORBEELDEN VAN RECLAMEOBJECTEN OP AUTO’S.