foto Freedom as a valuable friend
Project

Freedom as a valuable friend

Datum02-12-2015
KlantErik Sok

‘Freedom as a Valuable Friend’, zo heten de door kunstenaar Erik Sok speciaal voor het Amsterdam Light Festival ontworpen vrijheidsbeelden. Hij nam de vakmensen van Blowups in de arm voor de productie van de 2,5 meter hoge beelden.

Kunstenaar Erik Sok bezocht de vakmensen van Blowups in de werkplaats in Heijen met een schaalmodel van 15 centimeter hoog van zijn vrijheidsbeelden. Blowups maakte een 3d scan van het ontwerp. Deze 3d scan instrueerde de 3d freesmachine om de contouren van de beelden uit Polyurethaan te frezen op het formaat van 250 cm hoog. De beelden werden daarna vakkundig afgewerkt door het Blowups team en als verweerd koper gecoat. Erik Sok werkte in Heijen mee aan de productie en voorzag de beelden van led verlichting in de ‘hoorn des overvloed’ en de contouren van de beelden.

Erik Sok: “De drie eenheid … is gerealiseerd! Voor mij is het ultieme van vriendschap (het thema van het Amsterdam Licht Festival 2015) vrijheid gunnen en geven… vandaar het vrijheidsbeeld met de hoorn des overvloed. De beelden staan symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden en teken van verwelkoming van iedereen! Het is een geschenk van Frankrijk ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en ook als teken van vriendschap. Oorspronkelijk was het bedoeld als reusachtige vuurtoren aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal, maar Egypte had er geen geld voor. De moeder van Frédéric Bartholdi (de maker) zou model hebben gestaan. De 'Horn des overvloed' die de dames in plaats van de toorts in hun handen hebben zijn volgens de mythe een 'Cornucopia' de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde. De beelden zakken of stijgen uit het water aan de Herengracht, brug Raadhuisstraat en schenken licht.”

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival, is een spectaculair winterfestival met licht, kunst en water in de Amsterdamse historische binnenstad van 28 november 2015 t/m 17 januari 2016! Er is een wandelroute (van 10 december tot en met 3 januari 2016) langs 20 lichtkunstwerken in de cultuurrijke Weesper- en Plantagebuurt én een vaarroute (van 28 november tot en met 17 januari 2016 ) langs 18 lichtkunstwerken in de 17de-eeuwse grachten van Amsterdam. Lichtkunst is een vrij jonge kunstvorm, die aan kunstenaars -dankzij de LED-revolutie- totaal nieuwe expressiemogelijkheden biedt op het snijvlak van kunst en technologie. Het Festival beoogt de ontwikkeling van lichtkunst en lichtkunstenaars te stimuleren en bekend te maken bij een groot publiek, door lichtkunst in een vrij toegankelijke presentatie in de openbare ruimte te plaatsen. Maar liefst 350 internationale kunstenaars zonden een concreet ontwerp in. De internationale jury selecteerde 38 autonome kunstwerken voor de Vaarroute Water Colors (van 28 november tot en met 17 januari 2016)en de wandelroute Illuminade (van 10 december tot en met 3 januari 2016). De langs vaarroute vaart langs 18 lichtkunstwerken in de 17de-eeuwse grachten van Amsterdam. Op een prominente plek in de Heerengracht staan de drie vrijheidsbeelden van Erik Sok in het water.

Kunstbeelden, kunstwerken Erik Sok, made by Blowups Kunstbeelden, kunstwerken Erik Sok, made by Blowups

Project in gedachten?
Nieuwsbrief
Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.
Follow Blowups