Gemeenten stellen zwaardere eisen aan beeldende kunst

Woensdag 03 mei 2017

In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid en draagkracht van hun beeldende kunst. De wetgeving dwingt gemeenten meer en meer om die constructieve veiligheid en draagkracht goed in beeld te brengen. Zeker geen overbodige luxe voor hele grote kunstwerken, waarvan we u in dit nieuwsbericht trots een prachtig voorbeeld tonen: TRAHIARD van Nick Ervinck. Een kunstwerk van maar liefst 8 meter hoog en 2.400 kilo zwaar, dat op 2 mei 2017 werd geplaatst. 

Nick Ervinck Trahiard kunstwerk, beeldende kunst, sculptuur. Polyester. Productie, speciaal transport en plaatsing door Blowups.

De verantwoording voor beeldende kunst

Zodra er iets gebeurt met een kunstwerk waarbij gedacht wordt aan de constructie of draagkracht als oorzaak, dan moet de gemeente aan kunnen tonen dat zij er alles aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat het kunstwerk voldoet aan de eisen en normen. In de praktijk blijken gemeenten dit onvoldoende of helemaal niet te kunnen. Ze hebben vaak onvoldoende inzicht in de constructieve veiligheid van de kunstwerken en hun draagkracht, er zijn geen documenten aanwezig. Het bijwerken van deze informatie lijkt lastig. Kunstwerken staan soms al vele jaren en een groot aantal gemeenten heeft geen documenten ter verantwoording van de constructie en draagkracht aan de kunstenaar gevraagd. Sommige gemeenten maken een inhaalslag door hun kunstwerken eerst te inventariseren op risico en herberekeningen uit te laten voeren van die kunstwerken die qua constructie en draagkracht mogelijk onvoldoende of kritisch zijn. Voor nieuwe kunstwerken hebben veel gemeenten inmiddels een duidelijk Programma van Eisen. Daar weten we bij Blowups wel raad mee; een engineer en een constructeur maken de tekeningen en berekeningen.  

De grote sculpturen van Nick Ervinck en het vakmanschap van Blowups

De creativiteit en het talent van kunstenaar Nick Ervinck, het vakmanschap van de makers en de kennis van de engineer en constructeur, bij Blowups in Heijen komt het allemaal samen. Het is zeker niet de eerste keer dat Nick Ervinck een beroep op Blowups doet, maar dit was weer een mega project. Een 8 meter hoog kunstwerk, door Nick Ervinck genaamd TRAHIARD. Op onze website vindt u een uitgebreid verslag van het gehele proces van constructief ontwerp, productie tot en met transport en plaatsing door Blowups. Klik hier!

Qua constructie? Jop Meuleman, werkvoorbereider bij Blowups: “De constructie van dit kunstwerk is zo sterk, dat valt de komende 100 jaar nog niet om!” Tot ruim 5 meter is het gehele kunstwerk voorzien van thermisch verzinkte stalen buizen. Het kunstwerk is daarnaast voorzien van vele lagen glasvezelversterkt polyester. Dit maakt het kunstwerk enorm sterk en zeer duurzaam. Het kunstwerk is geplaatst op drie thermisch verzinkte stalen voetplaten.  

Nick Ervinck Trahiard kunstwerk, beeldende kunst, sculptuur. Polyester. Productie, speciaal transport en plaatsing door Blowups.

Het spektakel van het transport en de uiteindelijke plaatsing kregen zelfs veel aandacht op het Belgische televisie journaal.

Lees hier meer over dit spectaculaire project van Nick Ervinck.  

Terug naar nieuwsoverzicht

Nick Ervinck Trahiard kunstwerk, beeldende kunst, sculptuur. Polyester. Productie, speciaal transport en plaatsing door Blowups.