foto Appel op hoge hakken van Piet Parra
Project

Appel op hoge hakken van Piet Parra

Datum19-09-2018
KlantParra

Voor Blok 1a op het Wiborgeiland in de Houthavens zocht Woningcorporatie Ymere naar een kunstwerk dat verwijst naar pakhuizen en de geschiedenis ervan, en naar de mensen die er werkten. Het voorstel van Parra heeft als titel ‘De Spreeuwen’ en verhaalt van een groep brutale spreeuwen die een grote rennende appel op hoge hakken achtervolgt. Spreeuw was rond 1900 een spotnaam voor jonge havenarbeiders, voor monsterjongens die de goederen uit de schepen moesten wegen, sorteren en in de pakhuizen opslaan.

Hongerige spreeuwen jagen op hun lievelingskostje. Op het paneel naast de brede trap die toegang geeft tot het hof en de woningen, wordt de achtervolging ingezet. Hoog, zittend op de ‘kuif’ van de lijstgevel waant de appel zich veilig. Het dakobject mocht Blowups maken. Een driedimensionaal beeld uit polyester van drie meter.

Case Studyo leverde de 3D tekening aan. De Blowups engineer berekende en tekende de constructie die de appel stevig op het gebouw moet bevestigen. De computergestuurde PUR freesmachine bij Blowups freesde in vele delen de appel uit. Na samenvoeging van de PUR delen en het aanbrengen van de staalconstructie gingen de creatieve vakmensen van Blowups aan de slag om de exacte vorm met de hand bij te werken. Daarna werd het massieve object geheel voorzien van verschillende lagen glasvezelversterkt polyester en diverse malen geplamuurd en geschuurd. De laatste bewerking betrof coating van het object in verschillende kleuren en verschillende lagen. Het Blowupsteam monteerde de appel op 18 september 2018 op het gebouw.

Project in gedachten?
Nieuwsbrief
Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.
Follow Blowups