De Blowups productiestappen

Intake

Blowups zal u niet alleen vragen wat uw wensen en eisen zijn. We zullen doorvragen als het gaat om het specifieke product in relatie tot het gebruik en de locatie. Blowups biedt een totaalpakket aan diensten, van idee tot en met plaatsing, en kent alle aspecten waar rekening mee gehouden moet worden.

Teamoverleg

Intern wordt een project uitvoerig besproken waar de vakmensen van de benodigde disciplines bij betrokken worden. Alle aanwezige kennis wordt ingezet.

Opdrachtomschrijving

Aan de hand van de intake en het teamoverleg wordt de opdracht uitvoerig beschreven. Dit geeft alle partijen duidelijkheid. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het voorkomt problemen of onverwachte situaties later in het proces. Ook ten aanzien van meerwerk en de tijdsplanning.

Tekenwerk

Komt u met een idee bij Blowups, dan denken we graag mee in het ontwerp. Heeft u al een vorm die u nagemaakt wilt hebben? Dan gebruiken we onze 3D scanner om een identieke 3D tekening te krijgen. Alle producten worden door de 3D tekenaars getekend in in state-of-the-art software, zoals AutoCAD, 3Ds Max, Inventor en Fusion 360. 

Constructie

Blowups schenkt altijd bijzondere aandacht aan de constructie van het object. Hout- en staalconstructies in de objecten zorgen voor extra stevigheid en zijn in veel gevallen absoluut noodzakelijk voor de duurzaamheid. De constructie is bovendien bepalend voor de verdere productie van het object. Bij de constructie houdt Blowups al rekening met het feit of het object vorstbestendig moet zijn. Waterdichte polyester objecten zijn in principe vorstbestendig, maar voor de duurzaamheid moet ook de interne constructie op een speciale manier worden gemaakt. Zo worden grote kunstwerken die zijn voorzien van een interne staalconstructie op een speciale manier bewerkt om te voorkomen dat bevroren condensdruppels schade aan het polyester veroorzaken. Ook wordt bij de constructie rekening gehouden met de locatie waar het product komt te staan. Steeds vaker moet de constructie ook bestand zijn tegen vandalisme. 

Frezen en/of handshapen

De basis van polyesterobjecten is vaak PUR schuim. De 3D freesmachine wordt bij Blowups zoveel mogelijk ingezet om delen van het object computergestuurd te frezen uit PUR schuim. Vanuit AutoCAD tekeningen wordt de freesmachine aangestuurd. Diverse Blowups medewerkers zijn bekwaam in het met de hand vormen van de objecten. Dit noemen we handshapen. Soms wordt het gehele object met de hand geshaped, soms na het frezen verder bewerkt. Als alle PUR onderdelen zijn gemaakt dan wordt de vorm samen met de constructie opgebouwd. Ook dan volgt er vaak nog veel handwerk om de exacte vorm te krijgen. 

Glasvezelversterkt polyester

Zodra het object van PUR schuim klaar is, kan er gestart worden met het versterken van het geheel met glasvezelversterkt polyester. Polyester kent zeer veel voordelen ten opzichte van andere materialen zoals staal, hout, polyurea en beton. Niet alleen in de wereld van de kunst, reclame en attracties wordt gekozen voor polyester. Veel innovaties en productverbeteringen in de industrie vinden plaats dankzij het gebruik van polyester.  

De unieke eigenschappen van polyester is de belangrijkste reden voor Blowups om een focus te leggen op dit materiaal:

Zeer sterk en duurzaam

Polyester is een kunsthars. Na toevoegen van een verharder wordt het kunsthars hard. Polyester roest niet en wordt vaak gecombineerd met glasvezel om een product of kunstwerk sterk, stijf en slagvast te maken. Producten die geheel van polyester zijn, zijn zeer sterk door de combinatie van kunsthars met glasvezel. Ook producten van andere materialen die rondom worden bekleed met polyester krijgen die sterkte. De gewenste sterkte van het product wordt bereikt door meerdere lagen glasvezel aan te brengen. Hoe meer lagen, des te sterker het product. Ook de mechanische constructie wordt door meerdere lagen steeds sterker. Daarmee kan Blowups producten en kunstwerken maken die tegen flinke windstoten en andere krachten bestendig zijn.

Licht van gewicht
In vergelijking tot hout, beton en staal is polyester zeer licht van gewicht, terwijl het even sterk of sterker is. Dit biedt veel voordelen. Denk aan de draagkracht van de ondergrond (daken, gevels), het transport en de plaatsing.

Vrijheid in vormgeving en afwerking
Met geen enkel ander materiaal bent u zo vrij in vormgeving en afwerking als met polyester. Dat is ook de belangrijkste reden dat reclameobjecten, kunstwerken, speeltoestellen, thema-beelden, decors en characters van polyester worden gemaakt.

Aanbrengen meerdere lagen glasvezelversterkt polyester

Het aantal lagen glasvezel dat door Blowups wordt aangebracht is afhankelijk van de toepassing. Voor producten die niet lang mee hoeven en/of niemand aan kan raken, volstaan minder lagen. Producten waar op geklommen kan worden of producten waar grote druk op komt te staan worden door Blowups vaak voorzien van 5 tot 6 lagen glasvezel.   

Moet je object waterdicht zijn?

Polyester is na verharden al bijna waterdicht. Om het product of kunstwerk honderd procent waterdicht te maken voorziet Blowups het van een coating.

Worden er extra eisen gesteld aan brandveiligheid?

Op alle vliegvelden en meer en meer openbare ruimtes worden strenge eisen gesteld aan de brandveiligheid van objecten die er komen te staan. Polyester is bestand tegen temperatuurschommelingen en ten opzichte van andere materialen brandveilig. Polyester heeft een veel hogere smelttemperatuur dan andere kunststoffen en smelt eerst voordat het gaat branden. Op locaties waar strenge brandvertragende materialen vereist zijn, zoals op vliegvelden, gebruikt Blowups ook nog een extra brandvertragende hars. Omdat we heel veel producten maken die op vliegvelden over de hele wereld staan, kennen we de brandveiligheidseisen als geen ander.

Plamuren en schuren

Zodra het polyesterwerk klaar is volgt het plamuurwerk. De eerste plamuurlaag wordt met de hand aangebracht. Daarna wordt het geheel handmatig geschuurd. Klopt de vorm helemaal en is alles mooi strak, dan wordt in de spuitcabine een spuitplamuur laag aangebracht. Ook die laag wordt daarna weer helemaal handmatig geschuurd. Bij veel objecten is het de uitdrukkelijke wens van de klant om uiteindelijk een spiegelglad oppervlak te krijgen. Dan moet er goed en veel geschuurd worden.   

Mal voor meerdere exemplaren

Wilt u uw product vaker laten maken? Dan volgt een tussenfase om een mal van de uiteindelijke vorm te maken. Het object krijgt een laklaag en wordt flink in de was gezet. Daarna wordt het model gelamineerd met gelcoat en vervolgens voorzien van diverse lagen glasvezelversterkt polyester voor een duruzame mal. Deze mal garandeert maatvastheid en maakt verdere exemplaren goedkoper te produceren. Blowups maakt alle soorten mallen, beheert ze in haar magazijn en maakt op afroep nieuwe exemplaren voor u. 

Lakken

Zodra het plamuren en schuren klaar is en mogelijk van uw object ook een mal is gemaakt, kan het object worden gelakt in de gewenste kleuren. Afhankelijk van het object gaat dit handmatig of in de spuitcabine van Blowups. Het lakken gaat kleur voor kleur. Dit betekent dat elk kleurdeel, deel voor deel, afgeplakt moet worden. Dit is zeer secuur werk. Maar aangezien de meeste objecten die Blowups maakt kleurrijk zijn, is er veel ervaring in huis om dit te doen. Elke kleurlaag moet uiteraard ook eerst drogen voordat met de volgende kleurlaag gestart kan worden. 

Decoreren

Moet het object gedecoreerd worden? Blowups heeft creatieve decorateurs in eigen huis. 

Beletteren

Objecten kunnen worden voorzien van belettering. Teksten, grote foto’s en meer. Ook hier geldt dat perfectie essentieel is. 

Plaatsing en Transport

Bij de intake overleggen we al met u waar het object geplaatst moet worden, bekijken we de transportmogelijkheden en stemmen daar de productie op af. Blowups levert ook de service om het object op de locatie te plaatsen, waar ook ter wereld. De objecten worden door ons zeer goed verpakt. Het transport gaat via eigen vervoer of we schakelen een transportbedrijf in. Dit geldt ook voor kraanwagens. 

Schade en reparatie

Mocht er om welke reden dan ook toch schade zijn ontstaan aan uw object, dan werkt polyester ook in uw voordeel. Dit materiaal is goed te repareren. Blowups kan worden ingezet om het object op te halen, te repareren en weer terug te plaatsen.  

3D-freesmachine voor PUR schuim bij Blowups
Coool Gaming by Kiddieland. Een concept voor fun en plezier in winkelcentra en op vliegvelden. Spelen voor de oudere jeugd. Blowups dacht mee over de constructie van diverse modules binnen het Coool Gaming concept en produceerde de onderdelen in de Blowups werkplaats in Heijen.
Met de 3D scanner werd het hoofd van Jochem Myjer gescand om vervolgens met het digitale 3D model in de computer de 3D freesmachine aan te sturen. Daarna werd het sterk vergrootte hoofd door Blowups gemaakt van polyester. Het hoofd van Jochem Myjer werd in zijn show Even geduld aub op een bijzondere wijze als decor gebruikt.
Uitvergroting, 4,5 meter hoog, stoel Maarten Baas. Locatie De Bakermat Eindhoven, opdrachtgever SDK Vastgoed. Productie Blowups Heijen.
Blowups vervaardigde een polyester olifant voor het Rotterdamse filiaal van Hudson's Bay. De eyecatcher staat op de derde verdieping van het filiaal. Blowups droeg ook zorg voor het transport en de plaatsing van de enorme olifant.
De Blowups productiestappen
Polyester mal laten maken
Handshapen van pirschuim. Olifant voor Hudson's Bay.
signing, belettering
Blowups is specialist in het produceren van reclameobjecten en kunstwerken die groot zijn of een ingewikkelde vorm hebben.
De Blowups productiestappen
In opdracht van kunstenaar Tom Claassen werd van een klein kunstwerk een 3D scan gemaakt en werd het kunstwerk vervolgens in veel groter formaat natuurgetrouw in polyester geproduceerd. Blowups beschikt over de lichte zeer professionele Artec Eva 3D scanner voor dergelijke opdrachten.
Wereldbol als werkplekken. Grote wereldbol gemaakt in opdracht van Bentz.
Zwembad Objecten - In opdracht van Resort Walensee te Zwitserland maakte Blowups een krokodil.