Voordelen van glasvezelversterkt polyester

 De voordelen van glasvezelversterkt polyester op een rijtje: 

Zeer sterk en duurzaam

Polyester is een kunsthars. Na toevoegen van een verharder wordt het kunsthars hard. Polyester roest niet en wordt vaak gecombineerd met glasvezel om een product of kunstwerk sterk, stijf en slagvast te maken. Producten die geheel van polyester zijn, zijn zeer sterk door de combinatie van kunsthars met glasvezel. Ook producten van andere materialen die rondom worden bekleed met polyester krijgen die sterkte.

De gewenste sterkte van het product wordt bereikt door meerdere lagen glasvezel. Hoe meer lagen, des te sterker het product. Ook de mechanische constructie wordt door meerdere lagen steeds sterker. Daarmee kan Blowups producten en kunstwerken maken die tegen flinke windstoten en andere krachten bestendig zijn.

Het aantal lagen glasvezel dat door Blowups wordt aangebracht is afhankelijk van de toepassing. Voor producten die niet lang mee hoeven en/of niemand aan kan raken, volstaan minder lagen. Producten waar opgeklommen kan worden of producten waar grote druk op komt te staan worden door Blowups vaak voorzien van 5 tot 6 lagen glasvezel.

Polyester producten die vakkundig zijn gemaakt kennen een zeer lange levensduur en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden.  

Licht van gewicht

In vergelijking tot hout, beton en staal is polyester zeer licht van gewicht, terwijl het even sterk of sterker is. Dit biedt veel voordelen. Denk aan de draagkracht van de ondergrond (daken, gevels), het transport en de plaatsing.  

Vrijheid in vormgeving en afwerking

Met geen enkel ander materiaal ben je zo vrij in vormgeving en afwerking als met polyester. Dat is ook de belangrijkste reden dat reclameobjecten, kunstwerken, speeltoestellen, thema-beelden, decors en characters van polyester worden gemaakt. Bij Blowups worden alle mogelijke vormen door creatieve vakmensen met de hand of aan de hand van een 3D scan of 3D tekening door de 3D frees gevormd uit PUR schuim. Dit schuim wordt later voorzien van diverse lagen glasvezelversterkt polyester. 

Waterdicht

Polyester is na verharden al bijna waterdicht. Om het product of kunstwerk honderd procent waterdicht te maken voorziet Blowups het van een coating.   

Temperatuurbestendig

Polyester is bestand tegen temperatuurschommelingen en ten opzichte van andere materialen brandveilig. Polyester heeft een veel hogere smelttemperatuur dan andere kunststoffen en smelt eerst voordat het gaat branden. Op locaties waar strenge brandvertragende materialen vereist zijn, zoals op vliegvelden, gebruikt Blowups ook nog een extra brandvertragende hars.  

Vorstbestendig

Waterdicht polyester objecten zijn vorstbestendig, maar voor de duurzaamheid moet ook de interne constructie op een speciale manier worden gemaakt. Zo worden grote kunstwerken bijvoorbeeld vaak voorzien van een interne stalenconstructie. Door deze stalenconstructie op een speciale manier te bewerken voorkomt Blowups dat bijvoorbeeld bevriezing van condens druppels schade aan het polyester aanbrengt.

  • Elektrisch- en thermisch isolerend
  • Geleidt geen stroom of warmte
  • Resistent tegen chemische vloeistoffen en corrosie
  • Niet magnetisch
  • Kent een lage uitzettingscoëfficiënt
  • UV bestendig
3D sculpturen Jeremy Deller, kunstwerk voor Stad Kortijk